Pcnet
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Kasım 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Takvim Takvim

En son konular
» asdasd
Modem alacakların dikkatine, EmptyÇarş. Ağus. 12, 2009 7:02 pm tarafından Admin

» Yalın - Ah Be Kardeşim
Modem alacakların dikkatine, EmptySalı Mayıs 26, 2009 5:46 pm tarafından Admin

» URL nedir?
Modem alacakların dikkatine, EmptySalı Mayıs 26, 2009 12:02 am tarafından S3RS3RI

» Tarayıcı nedir?
Modem alacakların dikkatine, EmptySalı Mayıs 26, 2009 12:01 am tarafından S3RS3RI

» IP numarası ve alan adı nedir?
Modem alacakların dikkatine, EmptySalı Mayıs 26, 2009 12:01 am tarafından S3RS3RI

» İnternet nedir?
Modem alacakların dikkatine, EmptySalı Mayıs 26, 2009 12:01 am tarafından S3RS3RI

» https nedir?
Modem alacakların dikkatine, EmptySalı Mayıs 26, 2009 12:00 am tarafından S3RS3RI

» http nedir?
Modem alacakların dikkatine, EmptySalı Mayıs 26, 2009 12:00 am tarafından S3RS3RI

» FTP nedir?
Modem alacakların dikkatine, EmptySalı Mayıs 26, 2009 12:00 am tarafından S3RS3RI

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Anket

Sitemi Nasıl Buluyorsunuz

Modem alacakların dikkatine, Vote_lcap50%Modem alacakların dikkatine, Vote_rcap 50% [ 1 ]
Modem alacakların dikkatine, Vote_lcap0%Modem alacakların dikkatine, Vote_rcap 0% [ 0 ]
Modem alacakların dikkatine, Vote_lcap50%Modem alacakların dikkatine, Vote_rcap 50% [ 1 ]
Modem alacakların dikkatine, Vote_lcap0%Modem alacakların dikkatine, Vote_rcap 0% [ 0 ]
Modem alacakların dikkatine, Vote_lcap0%Modem alacakların dikkatine, Vote_rcap 0% [ 0 ]

Toplam Oylar : 2


Modem alacakların dikkatine,

Aşağa gitmek

Önemli ! Modem alacakların dikkatine,

Mesaj tarafından Admin Ptsi Mayıs 11, 2009 5:14 pm

Arkadaşlar forumda bir çok arkadaşımız modem almak istediğini ya da elinde bulunan modemden pek memnun olmadığını bu nedenle değiştirmek istediğini anlatıyor.
-
Bir modem önerisi istiyorsanız ilk önce ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Bu ihtiyaçlarınızı forumda yazarak uyan yada en yakın cihaz hakkında bilgi istemelisiniz.
-
Elinizde bulunan bir modemden memnun değilseniz marka belirtmeden memnuniyetsizliğinizin sebebini yazmalısınız ki diğer üye arkadalar sizlere memnuniyetsizliğinizi giderecek bir cihaz önersinler.

Modem ile modem görevini de içinde barındıran farklı cihazlar arasında ki farkı bilmek çok önemlidir. Bu nedenle piyasada bulabileceğiniz farklı cihazlar hakkında kısa ve genel bilgileri elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.


MODEM : Modem denilen cihaz telefon hattı üzerinden gelen elektirik sinyallerini duruma göre pci veri yolu, usb veri yolu ya da daha gelişmiş modem router cihazlarında olduğu gibi ethernete çevirerek kullanıcıya data olarak veren cihazdır. Bu modemler evinde tek pc si olan ve herhangi bir yerel ağa sahip olmayan bilgisayarında bu modem entegresinin yazılımını ve çeviri işlemlerini kontrol edebilecek işlemci gücüne ( bir p4 bunu rahatlıkla yapabilir. ) sahip olan kişiler içindir. Bu cihazlar çalışmak için yazılıma ve yazılımı yönetecek bir pc ye ihtiyaç duyarlar. Bu cihazlara örnek olarak pci ve usb xdsl modemler verilebileceği gibi pcı ve usb eski telefon sinyalleri üzerinden haberleşen modemlerde verilebilir. Bu tür cihazların en büyük zafı bağlanan cihazın direk olarak internet trafiğine dahil edilmesi ve gelen tüm isteklerin direk yazılım ( windows Ya da linux ) tarafından karşılanmasıdır. Bu tür cihazlarda kesinlikle yazılımsal firewall a ihtiyaç vardır. Bir ev kullanıcısı için ideal bir çözümdür, ucuzdur kolay kullanılır .

ROUTER MODEM :
Bu cihazlar bir router ve modem entegresinin birleşiminden oluşurlar . Birden fazla pc nin internete çıkması gereken durumlarda kullanılırlar. ROUTER yol gösterici olarak göre yapan bir ağdan diğer bir ağa ( burda ki ağlar yerel ağımızdan internet ağına oluyor ) geçmek isteyen kullanıcılara yol gösteren cihazlardır. Bir router ve modem chipi birleştiğinde cihazın da iki interface ( wan ve lan ) olur. Birisinden diğerine gitmek istenilirse bu işlem NAT lama ile yapılır. NAT ( network adress translation ) işlemi bir ağda bulunan cihazların bir başka ağa geçerken cihazın diğer interfacez inde bulunan ip ye natlanması ile olur. Önek vermek gerekirse lan interface 10.0.0.0/24 olan bir cihaz modem router ın lanında bulunan cihazlar yine modem routerin wanında bulunan 193.64.20.0/16 ağına geçmek isterse modem routerin 193.64.20.0/16 ağında bulunan ip si ile geçiş yaparlar. Burada verilen ip aralıklarına istinaden modem router ımizin 193.64.20.0/16 ağında bulunan ipsi 193.64.20.10 ise cihazın 10.0.0.0/24 ağında bulunan tüm pc ler 193.64.20.0/16 ağında 193.64.20.10 numarası olarak anılır. Bu tür cihazların üzerinden firewall yazılımı yoksa bilgisayarlarınız direk dışardan gelen tüm ataklara açıktır ve kesinlikle yazılımsal firewall kullanılmalıdır. Bu tür cihazlar genellikle box tabir ettiğimiz hazır kutularda satılırlar, çalışmak için ek bir donanıma ihtiyaç duymazlar üzerlerinde bulunan yazılım sayesinde tek başlarına çalışabilirler.

FIREWALL ROUTER MODEM :
Bu cihazlar MODEM ROUTER ile aynı işlevselliğe sahiptir arada ki fark üzerinden bir firewall yazılımı bulundurmasıdır. Firewall yazılımı içten dışa ve dıştan içe olmak üzere yapılan bağlantıların ip ve servis ( http, https, fpt, pop gibi ) bazlı olarak limitlendirilmesini sağlar.

DUAL ve MULTI WAN ROUTER MODEMLER :
Bu cihazlar birden fazla wan interfacesi bulunan aynı anda xDsl ağına iki bağlantı ( iki dsl hattınız olmalı ) yapabilen ve bunları arkasında bulunan ağa paylaştıran cihazlardır. Bu cihazlar üzerlerinde birden çok modem entegresi bulundurabilecek leri gibi, hiç modem entegresi bulundurmayan ve birden fazla ağa bağlanmak için önünde DSL hattından gelen sinyalleri ethernete çeviren cihazlara ihtiyaç duyarlar.

Sanırım bu kadar bilgi ev kullanıcısı için seçmesi gereken cihaz hakkında ufak tefek bilgi sahibi olmasına yeter. Bazı ufak tefek deyimleri de açıklarsak aklımızda bulunan Birkaç soruya cevap bulabiliriz.

VOIP : Voice over ip sistemidir. Bu sistem ip ( internet protokolü ) üzerinden sesin dijitalleştirilmesi ve karşı tarafta tekrar sese çevrilmesi olayıdır. Maliyetlerinin düşük olmasının nedeni yüksek alt yapı sistemlerine ihtiyaç duymaması var olan internet ağını kullanmasından kaynaklanmaktadır. En açıklayıcı şekli ile evinizde bulunan voip cihazından çıkan veriler ulaşmak istediğiniz yerde bulunan başka bir cihaz aracılığı ile yöresel telekom ağına aktarılması ile ülkeler ve şehirler arası olan ses görüşmesi yerine şehir içi görüşme üzerinden ücretlendirilmesidir. Ayrıntılı bilgisi için forumu gezerseniz daha önce yazdığım bir yazıda daha ayrıntılı anlatmıştım.

NAT : Netwok adress transtaliton demektir. Birden fazla ağ da arayüzü olan cihazların bu arayüzler arasında, arayüzlere bağlı olan cihazların birbirleri ile iletişime geçmesi için A arayüzünden gelen a1 cihazının B arayüzüne giderken B1 olarak tekrar adlandırılmasıdır. Modemlerimizde değişik sebeplerden yaptığımız port yönlendirme işlemleri bir NAT işlemi değildir. Fakat modemlerde bu işlem nat olarak geçmektedir.

LOAD BALANCE :
Yük dengeleme demektir. Gitmek istediğiniz yere gidebileceğiniz iki farklı yol ve bu iki farklı yola bağlantınız var ise her iki bağlantının eş zamanlı olarak değişik varyasyonlarda birleştirilmesidir. Örnek olarak netten indireceğiniz bir dosyay çift wan interfacesi olan bir cihaz ile aynı anda iki arayüzü de kullanarak gitmek gibi.

ROUTER : İki veya daha çok ağda interface bulunan ve bu interceler arasında ağların birbirleri ile iletişimi sağlıyan cihazlardır. Lan dan Wan a Wan dan Lan a olarak yapılan işlemler gibi.

WAN : Wide area network demektir. Geniş alan ağı olarak adlandırabiliriz. Günümüzde internetin tanımlaması olarak kullanılsada kanımca tam olarak karşılamamaktadır. Birden fazla ağın bir nokta üzerinden birleşmesi ve oluşturdukları ağa verilen isimdir. Daha ayrıntılı bilgi için Google amcadan “ ip nedir ? “ , “ subnet nedir ? ” , “ ip sınıfları nedir ? “ şeklinde aratınız.

LAN : x.y.z.0/24 ( 255 adet ip yapar birisinin brodcast, birisinin ağ geçidi olarak kullanıldığı farz edilir. ) 253 adet bilgisayarın oluşturduğu en temel ağ yapısıdır. Çekirdek ağ diyelim. Büyük ağlar bu ağların birleşimi oluşur. Ayrıntılı bilgi için Google amcadan “ subnet ne demekdit ?” diye aratabilirsiniz.

BAND WITH LIMIT :
Bant genişliği limitlemek bir ağ trafiğinde belli ip ya da ip gruplarına belli bir hızın tahsis edilmesidir.

QoS : Qualitiy of servisces olarak geçen servis kalitesi olarak geçen bir sistemdir. Ağ üzerinde belli servislere ( http, https, fpt, pop, smtp gibi vb. ) servislere önecelik verilerek bu tür bir servise belli bir bant genişliği ayrılması Ya da kullanımı durumunda bant genişliğinin belirlenen kısmının bu servislere aktarılmasıdır.

DHCP : Dynamic Host Configuration Protocol olarak geçen bu sistem adının bu kadar büyük olmasına karşın size ip atamak atanan iplerin değiştirilme, yenileme zamanlarını ayarlamak ve gerekirse mac adresinize istinaden size belli ir ip yi vermek için kullanılır.

HOST : Bahsi geçen ağınızda kullandığınız ethernet arayüzüne sahip cihazlardır ( Pc lerinizi printer sunucularını vs vs vs. )

DNS : Domain Name System olarak geçer. Bir ağ üzerinde tüm cihazlar belli sayılar ile ifade edilir biz bu sayılara ip diyoruz muhtemel sizde öyle diyorsunuzdur neyse işte bu ip adresleri niz ezberlemek oldukca zordur ve sayısı arttıkça akılda tutmak imkansız bir hale gelir. Bu nedenle bu iplere isimler verilir ve doğal olarak bu isimler özel olmalıdır bu nedenle de bir noktadan dağıtılmalıdır işte o noktanın adı DNS sunucusudur. WINS sisteminin gelişmişidir diyebiliriz. Bazı hiyarirşiler içinde isim dağıtma işlemini üstlenen cihazlardan oluşur. Daha ayrıntılı bilgi için Google amcadan “ DNS nedir ? “ şeklinde aratınız.

Umarım bu yazı soru sormanızı kolaylaştırır ve ihtyaçlarınızı anlamanızda yardımcı olur.
Modem alacakların dikkatine, Forumbox_top_leftModem alacakların dikkatine, Forumbox_top_tileModem alacakların dikkatine, Forumbox_top_right
Modem alacakların dikkatine, Forumbox_left_tile<table class=alt1 border=0 cellSpacing=1 cellPadding=6 width="100%"><tr><td class=tcat colSpan=2 align=left>bLACKBOX ile İşlemcinizi Doğru Tanıyın </TD></TR>
<tr><td style="BACKGROUND: #ffffff" vAlign=top align=middle>Modem alacakların dikkatine, 4blackbox</TD>
<td style="BACKGROUND: #ffffff; COLOR: #000000" align=left>BlackBox işlemcinizin üreticisi, modeli, soket tipi, sürümü, revizyonu, kod adı, desteklediği komut setleri, çekirdek sayısı, kullanılan üretim teknolojisi, maksimum hızı, overclocking oranı, çarpanı, tampon bellekleri, anlık hızı, anlık sıcaklığı, anlık kullanım oranı ve hatta işlemcinizin mevcut resmi logosu da dahil olmak üzere mümkün olan tüm bilgileri maksimum kesinlik ile sunar.
</TD></TR></TABLE>
Modem alacakların dikkatine, Forumbox_right_tile
Modem alacakların dikkatine, Forumbox_bottom_leftModem alacakların dikkatine, Forumbox_bottom_tileModem alacakların dikkatine, Forumbox_bottom_right

gal_register('gal_2_945254', '1', '1', '0', '-100', '0');
Admin
Admin
Erkan Ekin
Erkan Ekin

Mesaj Sayısı : 104
Points : 10333
Kayıt tarihi : 04/05/09
Yaş : 39
Nerden : Kayseri

http://www.pcnetdunyasi.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz